martes, 24 de mayo de 2011

“Compartir és viure”



És com un retorn a l'origen. Tant Oriol Sala com Kilian Quincoces van començar la seva relació amb el món de l'hosteleria al Gravat, on es van conèixer, el primer com a cuiner i el segon com a cambrer. “Jo vaig començar aquí per necessitat, necessitava una feina i un sou”, diu Sala, “i mica en mica em va anar fent gràcia la cuina”.
Després de treballar uns anys al Gravat “per necessitat”, Oriol Sala s'ha anat cuinant una interessant trajectòria com a cuiner. Ha estat a les cuines de restaurants com L’Estanyol, Ca l’U, El Bulli, Les Petxines o La Panxa del Bisbe, al costat de cuiners com Nandu Jubany, Jordi Parramon, Paco Guzman o Xavi Codina. També ha treballat a Nova York, on va fer de xef d'un restaurant de cuina catalana a Manhattan. “Són llocs on he entès més que après”, diu Sala. El jove cuiner, de formació luthier, es treu mèrit. “Al Gravat fem una cuina normal, però de tot arreu, i fem servir tècniques molt barrejades. Sembla contradictori, però el conjunt té molt sentit”.

Qui dóna la cara i la benvinguda, però, és Kilian Quincoces. El seu destí tampoc anava encaminat a l'hosteleria, de fet, va cursar estudis de cinema. “Gaudeixo molt amb aquesta feina, és molt dura però et dóna moltes satisfaccions. T'ho pots arribar a passar molt bé, passen coses molt divertides i molt maques”, assegura Quincoces. I és que el Gravat no és només un bar o un restaurant, “intentem fer les coses d'una altra manera”, diu el jove cambrer. Per ell, el més important és que “la gent estigui a gust al màxim. La gent està responent molt bé i és molt gratificant. És una satisfacció professional que la gent acabi contenta i t'ho digui”.
Els dos joves han intentat recuperar l'esperit de l'emblemàtic Gravat, obert des de 1995 al carrer Sant Miquel de Vic. “Abans era el bar de tothom, i ara volem que també ho sigui”, diu Quincoces. A més, han volgut ressuscitar l'activisme cultural que sempre l'ha caracteritzat. Al bar s'hi fan exposicions, concerts, i espectacles escènics de petit format. Ara, per exemple, les parets del Gravat acullen una exposició sobre l'amor, on han participat més d'una cinquantena d'artistes de disciplines ben diferents. “Tothom qui ve pot arribar a exposar el seu art al Gravat”, diu en Kilian.
Després de traspassar la porta, sembla que l'art sigui a les parets, però no s'acaba aquí. Dins la cuina, l'Oriol fa una feina artesanal, barrejant tècniques, textures i sabors, “El més maco és poder-ho compartir. Compartir és viure”.


 pots saber més coses dels nostres entrevistats a :














Entrevista: Sara Blázquez
Fotografia: Mia Coll

No hay comentarios:

Publicar un comentario