lunes, 2 de mayo de 2011

“La muntanya no és un rocòdrom”


Compagina la seva feina d'integrador social en un institut de Vic amb la seva gran passió: l'escalada. Ferran Guerrero té 33 anys, i des dels 14 que hi està implicat, “és un món que t'enganxa”. Però és que en Ferran no escala i prou, sinó que també és un dels impulsors de la sala de boulder La Farinera de Vic, i dissenya preses d'escalada per a diverses empreses.
Natural de Barcelona, va treballar durant anys en una sala de boulder, i allà hi va fer molts contactes, “una cosa porta a l'altra”, diu, “i em van proposar muntar Bloc Area, una empresa de construcció de preses d'escalada, que ara es diu Gárgola”. Anys després el destí el va portar a Vic, i es va adonar que “no hi havia cap lloc per entrenar”, així que va decidir muntar una associació i una sala d'escalada amb tres companys més.
“No conec cap altra cosa que t'enganxi tant”, diu Guerrero, “i amb Internet encara és pitjor perquè la gent hi penja vídeos, creen blogs... A més, s'està creant un mercat com als Estats Units, de roba, sales d'escalada... És una manera de viure”. Ell mateix va crear un blog fa més de tres anys, el que potser no s'esperava és que arribaria a tenir una mitjana de 500 visites diàries. “Parlo de tot el que conec sobre l'escalada. Hi penjo vídeos, croquis, llocs, patrocinis, faig ressenyes de pel·lícules... Estic al dia de tot el que passa al món de l'escalada, però hi ha gent que està molt obsessionada i no sé si això és bo o dolent. A mi em comença a preocupar”.
Els aficionats osonencs a l'escalada potser el coneixen per ser un dels impulsors de La Farinera, la única sala d'escalada de la comarca. “Buscàvem un petit local per entrenar nosaltres, i per si volia venir més gent”. I van trobar La Farinera, una antiga fàbrica. Ara són una associació esportiva, i fins i tot tenen un equip de competició, “són quatre nanos que competeixen en les modalitats d'escalada esportiva i boulder”. Dos d'ells estan a la selecció catalana.
El cap d'en Ferran no para d'imaginar i crear nous projectes, per això no és d'estranyar que el seu somni sigui aconseguir una fàbrica gegant i muntar el rocòdrom més gran de Catalunya, “tinc temps i tots els coneixements”. De moment, però, es conforma a fer créixer La Farinera, que té 65 socis fixes i per on hi passen més de 100 persones cada setmana.
La seva passió passa, fins i tot, pel disseny de noves preses per les parets de les sales d'escalada. En Ferran és també impulsor de la marca Psyco, “aquí hi ha moltes preses europees, però als Estats Units hi ha preses gegants i diferents. Jo volia aportar el que ningú aportava aquí”. Fins que una empresa el va fitxar. Després d'una aturada va penjar a la xarxa fotografies de preses que havia dissenyat. “Va ser un fenomen, la gent es torna boja”. Actualment, Psyco dissenya per a empreses com Gárgola, Rocódromo i Didak's, “sóc un friki de la presa”, afegeix rient.
“Amb 20 anys volia viure de l'escalada, però amb 33 ja sé que això no és viable”, reconeix Guerrero. Tot i així, és un referent en el món de l'escalada, i cada dia es relaciona amb molts joves que s'endinsen en aquest món. Què els diries? “Molts d'ells no respecten la muntanya, es pensen que és un rocòdrom, però l'entorn és molt fràgil. Hi ha moltes zones que s'estan tancant i d'altres que estan massificades. Jo els diria que cuidin el que hi ha”.  

 
 
Fotografia: Mia Coll
Entrevista: Sara Blázquez

  Escolta la música que agrada al nostre entrevistat
    Escolta la llista de reproducció de Ferran Guerrero a:

I si vols saber més sobre el que fa: 
 




4 comentarios:

  1. Gràcies.

    M`ha agradat molt, merci per proposar-ho.

    ResponderEliminar
  2. Una treball periodístic molt ben fet!!!! felicitats Informals!
    Descripció excel·lent, fotografia immillorable!!
    salut i endavant!
    PD: m'ha encantat!

    ResponderEliminar
  3. caram!!!, jjejejje muntarem un club de fans!!!!, enhorabona per aquesta feina tan ben feta!!!!

    ResponderEliminar
  4. Gràcies a tots! Especialment a tu, Ferran! :)

    ResponderEliminar